با پیشرفت علم و فناوری، صنعت ساختمان سازی و مصالح ساختمای نیز دچار پیشرفت های زیادی شده است. همان طور که می دانید امروزه از مصالح مختلفی برای ساخت و ساز استفاده می شود که هر کدام مصارف و کاربردهای مخصوص به خود را دارند و در قسمت های خاصی از ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.
همچنین استفاده از چوب برای ساخت و ساز این روزها به سبکی جذاب و مورد پسند افراد بسیاری تبدیل شده است. این چوب ها دارای انواع مختلفی هستند و منظور از آن ها چوب های طبیعی که در گذشته نیز به کار می رفته اند، نیست؛
بلکه این چوب ها با استفاده از فناوری های نوینی ساخته می شوند و کاملا جدید هستند. یکی از این نمونه ها چوب پلاست یا چوب پلاستیک است که نمونه بسیار جدیدی است و توانسته در بین مصرف کنندگان محبوبیت فراوانی کسب کند.
چوب پلاست ها در واقع کامپوزیت هایی هستند از که ترکیب موادی مانند: الیاف چوب طبیعی، پلاستیک، ترمو پلاستیک و آرد ساخته می شوند. در این مبحث قصد داریم به معرفی کامل چوب پلاست، ویژگی ها، مزایا و معایب و کاربردهای آن بپردازیم. تا پایان همراه ما باشید.
آشنایی با چوب پلاست یا چوب پلاستیک ( Wood Plastic Composite )
همان طور که در بالا نیز اشاره شد چوب پلاست ها ( WPC ) در دسته بندی موادی قرار داده می شوند که کامپوزیتی هستند و از مواد مختلفی مانند: گرانول چوب یا همان پودر چوب ( الیاف طبیعی چوب )، مقدار مشخصی از مواد پلیمری، مواد افزودنی مثل رنگ های مخصوص و … تشکیل می شوند.
در برخی از موارد به این نوع از چوب ها پلی وود ( Poly Wood ) نیز گفته می شود. مواد تشکیل دهنده چوب پلاست پس از ترکیب شدن با هم درون دستگاه های مخصوصی، به صورت خمیری در می آیند.
خمیر به دست آمده درون قالب های مخصوصی ریخته می شود و پس از تغییراتی که روی آن صورت می گیرد، با استفاده از این قالب های گوناگون و دارای ابعاد مختلف با استفاده از روش اکستروژن به الوارهای چوب پلاست تبدیل می شوند.
در حال حاضر این محصولات نسبت به انواع دیگر محصولات چوبی جدیدتر هستند و دارای کیفیت مطلوبی نیز هستند. البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که هر کدام از مواد به کار رفته در ساخت چوب پلاست، خود از مواد دیگری تشکیل شده است که همه این ها می تواند در کیفیت نهایی چوب پلاستیک موثر باشد.
با توجه به مزایای ارائه شده در رابطه با این محصول می توان گفت از آن جایی که این محصول نسبتا جدید است و به تازگی تولید شده است تمامی مشکلات و ایرادات مربوط به محصولات قبلی در آن بر طرف شده و هیچ کدام از آن مشکلات را ندارد. به همین سبب نیز افراد بیشتری تمایل به استفاده از این محصول را دارند.
ویژگی ها و مزایای چوب پلاست
چوب پلاست ها با این که محصولات جدیدی در حوزه مصالح مورد استفاده در ساخت و ساز محسوب می شوند ولی به دلیل ویژگی ها و مزایای خاصی که دارند طرفداران زیادی پیدا کرده اند. برخی از مهم ترین ویژگی ها و مزایای استفاده از این محصول نوین عبارتند از:
- خاصیت 100 درصدی ضد آب و ضد رطوبت
- عایقی مناسب و بسیار قوی در برابر اشعه های رادیو مغناطیسی ، گرما و سرما
- مقاومت بالا و کامل در برابر نفوذ و جذب کردن هر نوع میکروب و باکتری ، چربی و اسید و به طور کلی هر نوع ماده و عوامل بیرونی
- نداشتن هیچ نوع انبساط و انقباض در تمامی شرایط جوی و آب و هوایی
- داشتن وزن بسیار سبک و امکان نصب آسان و راحت
- دارا بودن مقاومت بسیار بالا در برابر هر نوع آسیب و ضربه
- داشتن مقاومت کامل در برابر حوادث ناگهانی مانند: آتش سوزی ، اتصالات برق و ...
- داشتن دوام و پایداری بالا و داشتن عمر مفیدی در حدود 30 سال
- قابلیت تمیز کردن و شستشو با تمامی محصولات شوینده بدون هیچ تغییری
- مقاوم در برابر نفوذ و خورده شدن توسط حشرات موذی مانند: موریانه و ...
- و مهم تر از همه این که این محصول قابلیت بازیافت مجدد را دارد و با محیط زیست بسیار هماهنگ است.
تعیین کردن قیمت چوب پلاست نیز مانند هر محصول دیگری به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمی توان قیمت ثابت و مشخصی برای آن تعیین کرد.
از یک طرف نوسانات بازار ارز و از طرف دیگر مشکلاتی که در زمینه تهیه مواد اولیه چوب پلاست وجود دارد می تواند روی قیمت نهایی چوب پلاست تاثیر فراوانی داشته باشد و باعث می شود طیف وسیعی از قیمت ها در رابطه با این محصول وجود داشته باشد.
همچنین باید گفت که کیفیت چوب پلاست ساخته شده نیز با قیمت آن رابطه مستقیمی دارد و مسلما هر چه کیفیت چوب پلاست بالاتر باشد با قیمت بیشتری نیز عرضه خواهد شد. جهت مشاهده قیمت چوب پلاست روی دکمه زیر کلیک کنید.
فرآیند تولید چوب پلاست به چه صورت هایی است؟
چوب پلاست یا چوب پلاستیک را می توان با استفاده از روش های گوناگونی تولید کرد. برخی از مهم ترین روش های ساخت چوب پلاست عبارتند از:
- روش اکستروژن ( Extrusion )
- روش قالب گیری تزریقی ( Injection Molding )
- روش قالب گیری فشاری ( Compression Molding )
- روش قالب گیری صفحه ای ( Plate Molding )
- روش پالتروژن ( Pultrusion )
- روش تف جوشی لیزری ( laser Sintering )
- روش مدلسازی مقدار ماده سوختنی ( Fused Layer Modeling )
از میان روش هایی که گفته شد موارد 6 و 7 جزو روش های جدید در این زمینه محسوب می شوند و مدت زمان کوتاهی است که در جهان مورد استفاده قرار گرفته اند. همان طور که در بالا نیز اشاره شد یکی از روش های معمول برای ساخت و تولید چوب پلاست استفاده از روش اکستروژن ( Extrusion ) است.
روش اکستروژن در ساخت چوب پلاست
در این روش دستگاهی به نام اکسترودر ( Extruder ) یکی از بخش های اصلی و مهم در سیستم تولید پروفیل های چوب پلاست ( wpc profile ) به شمار می آید. هدف اصلی این دستگاه ذوب کردن ترموپلاستیک ها یا همان پلیمرها و در نتیجه ترکیب کردن آن با چوب و سایر مواد افزودنی است که اصطلاحا به این فرآیند کامپاندینگ ( Compounding ) گفته می شود.
روش کار به این صورت است که ابتدا مواد اولیه با هم ترکیب می شوند و پس از عبور از دستگاه اکسترودر و با استفاده از قالب های مخصوص آن، پروفیل های چوب پلاست تولید می شوند. در ادامه پروفیل های تولید شده با آب و جریان هوا خنک سازی و شسته می شوند. در نهایت نیز این پروفیل ها در ابعاد و اندازه های مورد نظر مشتریان برش داده می شوند تا مورد استفاده قرار گیرند.
معایب چوب پلاست
این محصول با توجه به دارا بودن مزایای فراوان معایبی نیز دارد. از جمله این که مانند چوب طبیعی و خالص نیست و مثل چوب حس یک موجود زنده را به محیط اطراف خودش القا نمی کند. همچنین باید گفت رگه هایی که در چوب های طبیعی وجود دارد نیز در چوب پلاست دیده نمی شود.
کاربردهای چوب پلاست در بخش های مختلف ساختمان
چوب پلاست محصولی جدید در صنعت ساختمان سازی است و به دلیل کیفیت مطلوبی که از خود نشان داده توانسته محبوبیت زیادی کسب کند و در موارد مختلفی از ساخت و ساز کاربرد داشته باشد. کاربرد چوب پلاست در عرصه های مختلفی است که تعدادی از مهم ترین شان را اینجا معرفی کرده ایم :
- استفاده برای ساخت نمای خارجی ساختمان
- استفاده برای ساخت کفپوش
- استفاده برای ساخت دیوار پوش
- استفاده برای ساخت پرگولا
- استفاده برای ساخت نیمکت
- استفاده برای ساخت آلاچیق
- استفاده برای ساخت تراس و بالکن
- استفاده برای ساخت سقف کاذب
- استفاده برای ساخت گلدان
- استفاده برای ساخت پارتیشن
- استفاده برای ساخت چارچوب در
- استفاده برای ساخت نرده
- استفاده برای ساخت لوور
- استفاده برای ساخت کفپوش استخر و فضای داخلی سونا
ابعاد چوب پلاست
چوب پلاست های تولیدی دارای ابعاد و شکل های مختلفی هستند و این ابعاد و شکل نیز بر اساس نیاز مشتریان و نوع استفاده آن ها در ساختمان سازی و همچنین نیاز سازندگان با هم فرق دارد.
یکی از معمول ترین و پر استفاده ترین ابعاد برای پروفیل های چوب پلاست دکینگ یا دک است که دارای عرض 14 و 15 و با ضخامت 5/2 سانتی متری هستند.
از این ابعاد بیشتر در کفپوش های رستوران ها ، ساخت محوطه های گوناگون ، ساخت پل ها ، کفپوش های روف گاردن ، آلاچیق ها ، کفپوش های تراس و بالکن ها و مواردی از این قبیل استفاده می شود.
همین طور از ابعاد 7*5/2 و 7*1 نیز می توان به عنوان یکی دیگر از پر کاربرد ترین نوع پروفیل های چوب پلاست که برای ساخت کفپوش های تایل و همچنین ساخت نیمکت و … نام برد.
به طور کلی می توان گفت در حال حاضر با پیشرفتی که فناوری در مراحل تولید این محصول ایجاد کرده می توان چوب پلاست را بر اساس نیاز مصرف کننده و نوع استفاده ای که قرار است داشته باشد در اشکال و ابعاد مختلف به بازار مصرف عرضه کرد.
چوب پلاست یک محصول بی خطر برای محیط زیست
مواد تشکیل دهنده چوب پلاست مواد پسماندی و کاملا قابل بازیافت هستند که از خود چوب، پسماندهای کشاورزی، دور ریزهای چوب و پسماندهای پلاستیکی تشکیل شده اند.
به همین جهت می توان گفت که چوب پلاست محصولی دوس دار محیط زیست است و آسیبی برای محیط زیست ندارد.
همچنین باید گفت تمامی مواد مورد استفاده در ساخت چوب پلاست در فرایند تولید آن مصرف می شود و پسماندی از آن ها باقی نمی ماند.
استانداردهای چوب پلاست
رعایت یک سری استانداردها برای ساخت و تولید یک محصول از جمله ضروریاتی است که باید به آن توجه ویژه ای شود.
به بیانی ساده می توان گفت منظور از استاندارد، همان دستور العمل های ساخت است که با رعایت آن ها می توان یک محصول را در کلاس جهانی قرار داد.
البته این استانداردها دارای دو نوع بین المللی ( دارای اعتبار در تمام دنیا ) و ملی ( مخصوص به هر کشور ) هستند.
در رابطه با چوب پلاست نیز سازمان استاندارد ایران یک استاندارد ملی تعیین کرده است ولی اجرا و پیروی از آن برای تولید کنندگانی که در زمینه ساخت چوب پلاست فعالیت می کنند ضروری نیست اما داشتن و رعایت کردن آن برایشان یک مزیت مهم محسوب می شود. برخی از موارد این استاندارد عبارتند از:
- داشتن مقاومت در برابر حریق و آتش سوزی
- داشتن مقاومت در برابر ساییده شدن
- داشتن مقاومت در برابر خم شدن
- داشتن مقاومت در برابر لغزش
- داشتن مقاومت در برابر تحمل فشار و وارد شدن ضربه به آن
- داشتن مقاومت در برابر حرارت و دمای زیاد مانند آب جوش
- داشتن مقاومت در برابر قارچ ها
- داشتن مقاومت در برابر حشرات موذی و موریانه ها
- - داشتن مقاومت در برابر مواجهه با اشعه فرابنفش یا UV
- کنترل کردن میزان رطوبت
- کنترل کردن از نظر ابعاد و اندازه ها
- کنترل کردن صافی مربوط به سطح
- کنترل کردن دانسیته
- و ...
به طور کلی می توان گفت هر چند رعایت این استانداردها ضروری نیست ولی هر تولید کننده چوب پلاست می تواند با توجه به سطح کیفی که مد نظر دارد تعدادی از این استانداردهای گفته شده را رعایت کند تا بتواند در مقایسه با رقبای خود محصولی با کیفیت بالاتر و به اصطلاح مرغوب تر را روانه بازار کند.
بهترین مارک چوب پلاست
تعیین کردن بهترین مارک چوب پلاست به نوع مواد اولیه مورد استفاده و شرایط تولید آن ها بستگی دارد. باید توجه داشته باشید که برای خرید چوب پلاست های مطمئن و با کیفیت بهتر است به نمایندگی های معتبر و اصلی آن مراجعه کرده و خرید خود را انجام دهید.
یکی از این نمایندگی ها ، گروه صنعتی رسپینا چوب راشین است که دارای یک شعبه در تهران و همچنین در برخی از شهرهای دیگر از جمله : اردکان یزد ، گیلان ، قم ، تهران ، یزد ، کرج ، کردان ، دماوند و اراک است و محصولات چوب پلاست با کیفیت و مرغوبی را ارائه می دهد.