این روزها به دلیل تغییر سبک ساخت و ساز ساختمان ها، و خارج شدن آن ها از سبک سنتی به سبک مدرن فضای باز و فضاهای سبز کم تری در آپارتمان ها به چشم می خورد.
به عبارت دیگر، اغلب ما به دلیل روی آوردن به سمت آپارتمان نشینی از نعمت داشتن فضای سبز محروم شده ایم که این موضوع می تواند تاثیر بسیار زیادی در روحیه و انرژی افراد داشته باشد.
البته باید گفت که تکنولوژی جدیدی برای رفع این مشکل به وجود آمده است که این امکان را فراهم می کند، تا بتوان در خانه های آپارتمانی فضای سبز ایجاد کرد که به آن روف گاردن گفته می شود.
به این ترتیب شما می توانید با استفاده از این ایده کاربردی روی پشت بام منزل خود، فضای سبز زیبایی را در اختیار داشته باشید و به این ترتیب نه تنها باعث زیبایی ساختمان خود شوید بلکه چهره زیبا و جذابی هم به شهر ببخشید.
البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که روف گاردن هنوز آن طور که باید و شاید در ایران جا نیفتاده؛ اما در سال های اخیر این فضا سازی در بسیاری از هتل های بزرگ یا برج های جدید مسکونی طراحی و ساخته شده است.
ما در این مقاله قصد داریم به این اشاره کنیم که منظور از روف گاردن در ساختمان چیست و شما را با این سازه زیبا و جذاب آشنا کرده و ویژگی ها، مزایا، انواع و نکات لازم و مهم برای ساخت روف گاردن در را در اختیار شما قرار دهیم.
پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
تاریخچه پیدایش و ساخت روف گاردن
پیدایش روف گاردن یا همان بام های سبز به چند قرن قبل بر می گردد.
قدیمی ترین انواع روف گاردن که ساخته شده است در زیگورات های بین النهرین شناسایی شده، که در حدود ۶۰۰ تا ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد ساخته شده بودند.
همچنین نشانه هایی از این نمونه باغ ها در شهرهای روم باستان نیز پیدا شده است.
اما اگر بخواهیم در تاریخ به جلوتر حرکت کنیم، بام های سبز را می توانیم در برخی از روستاهای مربوط به نروژ در چند دهه پیش مشاهده کنیم.
روش استفاده شده توسط نروژی ها بعد ها به کانادا و آمریکای شمالی نیز رسید.
اما امروزه روف گاردن ها در پشت بام های آپارتمان های مسکونی در ایران اجرا می شود در حالی که سال ها پیش، این نوع فضاها در خارج از کشور مورد استفاده قرار داشته است.
این سازه ها و المان های جدید یکی از اجزای لازم برای زیبایی ساختمان است و با آپارتمان نشینی شدن شهرها، وجود این فضاها باعث می شود تا باغ های کوچک و سر سبزی در اختیار ساکنین آپارتمان قرار بگیرد.
طراحی این فضا و المان ها کار راحتی نیست و به تخصص افراد ماهر در این زمینه و عایق کاری هایی نیازمند است.
بیشتر بخوانید : قیمت طراحی و اجرای روف گاردن + نمونه کار و مشاوره رایگان
روف گاردن یعنی چه
اما روف گاردن به چه معناست؟ همان طور که گفته شد و از نام این سازه نیز مشخص است؛ روف گاردن یک نوع تکنولوژی مدرن در ساختمان سازی است که امروزه از آن در آپارتمان ها و برج های مسکونی استفاده می شود.
این تکنولوژی بر پایه سقف سبز بنا نهاده شده و قابلیت اجرا بر روی پشت بام ها و تراس های خانه را دارد.
به همین دلیل به این سازه ها بام باغ به معنی باغی در روی پشت بام گفته می شود.
با استفاده از روف گاردن می توان فضاهای سبز زیبایی را بر روی پشت بام ایجاد کرد و به این ترتیب، از یک طبیعت زیبا در فضای ساختمان برای تفریح و آرامش استفاده کرد.
در این فضا می توان از گل ها و گیاهان مختلف، فضاهایی برای استراحت و نشستن، آلاچیق های زیبا، آبنما و غیره استفاده کرد.
در روف گاردن علاوه بر داشتن فضایی سبز و زیبا برای تفریح و استراحت، این امکان نیز فراهم است تا بتوانید از این قسمت از ساختمان به فضای شهر مشرف باشید و از مناظره اطراف نیز لذت ببرید.
وجود روف گاردن در هر ساختمان نه تنها باعث سلامت روانی و جسمی ساکنین و افزایش کیفیت زندگی آن ها می شود، می تواند تا حد بسیار زیادی با داشتن پوشش های گیاهی مختلف به صرفه جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از هدر رفتن گرما کمک کند.
با استفاده از این فضاها می توان محیطی دنج و راحتی برای استراحت، پرورش گیاهان و پذیرایی را در محیط ساختمان اختیار داشت.
روش طراحی و ساخت روف گاردن
در رابطه با طراحی روف گاردن باید گفت که این فضا باعث میشود مقدار مساحت قابل ساخت یک پروژه افزایش پیدا کند، و مکان جدیدی برای جمع شدن و تفریح در محیط ساختمان فراهم شود.
بر همین اساس این موضوع در سال های اخیر مورد توجه مهندسین و معماران ساختمان قرار گرفته و از آن استقبال فراوانی شده است.
در طراحی روف گاردن یا باغ بام از المان ها و سازه های مختلفی مانند: آلاچیق و پرگولا، گلدان های مختلف از نوع ثابت یا قابل حمل، آبنما، چمن های طبیعی یا مصنوعی، نیمکت های چوبی، کباب پزها یا باربیکیو آشپزخانه های صحرایی استفاده می شود.
در برخی از موارد نیز به سفارش صاحب پروژه امکان ساخت جکوزی یا استخر های مخصوص و محل های مخصوص آفتاب گرفتن در این قسمت وجود دارد.
به طور کلی طراحی روف گاردن یا باغ بام از دو مرحله عمرانی (یعنی اجرای ایزولاسیون و زهکشی) و مرحله لنداسکیپ (یا همان اجرای فضای سبز و قرار دادن تجهیزات مختلف مورد استفاده در روف گاردن) تشکیل شده است.
باید توجه داشته باشید که برای ساخت روف گاردن مهم تر از هر چیز در نظر گرفتن عایق مناسب است.
در کنار عایق بندی مناسب باید از مصالح با کیفیت برای ساخت قسمت های مختلف آن استفاده کرد؛
چون نه تنها هزینه های نگهداری کاهش پیدا می کند، بلکه ایمنی و دوام روف گاردن و بام نیز به عنوان یکی از اجزای اساسی ساختمان حفظ می شود و می توان برای طولانی مدت از این فضای زیبا استفاده کرد.
بیشتر بخوانید : 50 ایده طراحی روف گاردن مدرن و شیک در سال 2024
برای طراحی روف گاردن می توان از گذاشتن چند گلدان ساده در پشت بام شروع کرد و در نهایت به اجرای یک فضای سبز زیبا رسید.
هر کدام از اجزایی که در طراحی وساخت روف گاردن به کار می رود می تواند، زیبایی خاصی به آن ببخشد و محیطی آرام و دنج را برای استفاده ساکنین ساختمان فراهم کند.
انواع روف گاردن
روف گاردن های مورد استفاده در ساختمان ها بر اساس روش هایی که در ساخت آن ها رعایت می شود در 3 دسته کلی تقسیم بندی می شوند که عبارتند از :
روف گاردن گسترده
در این نمونه روف گاردن ساختمان، گیاهانی کاشته می شود که دارای ریشه های کمی هستند.
به همین دلیل بستری که برای خاک در نظر گرفته می شود بسیار سطحی است و ضخامت خاک مورد استفاده حداکثر 20 سانتی متر است.
این نوع روف گاردن یا بام باغ در مقایسه با انواع دیگر آن دارای، قیمت مناسب تر و ارزانتری است و چمن ها و پوشش گیاهی سطحی و دارای ارتفاع کم در آن به کار می رود.
روف گاردن نیمه متمرکز
در این نوع روف گاردن در مقایسه با نمونه قبلی یعنی روف گاردن گسترده، از گیاهانی که دارای حجم ریشه بیش تری هستند و در عمق بین 30 سانتی متری تا 1 متری کاشته می شوند، استفاده می شود.
در این نوع بام باغ ها می توان گیاهانی از نوع بوته ای مانند: توت فرنگی و هندوانه و همچنین گیاهانی که جنبه دارویی دارند مانند: اسطخودوس و پونه را به کار برد و همین طور، انواع چمن ها در این نوع روف گاردن قابلیت کشت دارند.
تنها موضوعی که در این نوع در هنگام
طراحی سازه باید به آن توجه شود این است که وزن ایجاد شده حتما در نظر گرفته شود.
روف گاردن متمرکز
دراین نمونه روف گاردن نیز از خاک هایی با حجم و ارتفاع زیاد استفاده می شود، می توان گفت این نوع روف گاردن در مقایسه با انواع قبلی گران تر است و فقط از آن در ساختمان های بسیار بزرگ و معروف استفاده می شود، که از پس هزینه های طراحی و نگهداری آن بر می آیند.
در این بام باغ ها انواع مختلفی از گیاهان و گل های زینتی کشت می شود.
همچنین این سازه ها چون بر روی پشت بام ساختمان های بزرگ ساخته می شوند، به دلیل وسعت محیط می توان در آن ها مسیرهایی برای قدم زدن و نیمکت هایی برای استراحت نیز تعبیه کرد.
مزایای استفاده از روف گاردن
تا به این جای مقاله با روف گاردن، طراحی و انواع مختلف آن آشنا شدید.
در این قسمت قصد داریم شما را با برخی از مهم ترین مزایای این سازه مفید آشنا کنیم.
مهم ترین مزایای استفاده از روف گاردن در ساختمان عبارتند از :
- یکی از اساسی ترین مزیت های این سازه ، کاهش دادن آلودگی های زیست محیطی به دلیل داشتن فضای سبز و درختان مختلف است که به تولید بیشتر اکسیژن کمک می کنند.
- وجود روف گاردن در ساختمان نه تنها باعث زیبایی ساختمان می شود بلکه تاثیر بسیار زیادی در تغییر جلوه شهر و زیبایی آن دارد.
- وجود روف گاردن در ساختمان به دلیل داشتن پوشش های گیاهی مختلف، باعث افزایش عمر بام می شود.
- روف گاردن یک عایق صوتی و حرارتی بسیار مناسب برای ساختمان ایجاد می کند.
- با ساخت این سازه می توان به بهترین نحو ممکن از فضای موجود در ساختمان استفاده کرد
- وجود روف گاردن سلامتی روحی و جسمی ساکنان ساختمان را افزایش می دهد.
- به دلیل وجود پوشش گیاهی در روف گاردن، آب باران هدر نمی رود و کم تر وارد فاضلاب شهری می شود.
- ساختمان هایی که دارای روف گاردن هستند، از نظر فروش نیز ارزش بیش تری دارند و طرفدارانبیش تری را به سمت خود جلب می کنند.
- این سازه ها محیطی دنج و راحت برای استراحت هستند و فضای سبز مفید و زیبایی را در ساختمان ایجاد می کنند.
- روف گاردن علاوه بر این که توسط ساکنین آن ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند، می تواند محیط مناسبی برای استفاده حیوانات نیز باشد.
نکات مهم برای ساخت روف گاردن ساختمان
همان طور که در بخش های قبل نیز اشاره شد باید، برای طراحی و ساخت روف گاردن به یکسری نکات مهم و اساسی توجه شود تا سازه ای با کیفیت بالا و دوام مناسب ساخته شود. برخی از نکات مهم بای ساخت روف گاردن ساختمان عبارتند از :
یکی از فاکتورهای اساسی و کلیدی برای ساخت روف گاردن، انتخاب کردن یک خاک مناسب برای استفاده است.
خاکی که برای روف گاردن در نظر گرفته می شود باید از وزن کمی بر خوردار باشد و بتواند آب را به مقدار زیادی در خود جذب کند.
البته این موضوع را نیز باید مد نظر قرار داد که خاک روف گاردن باید از نظر کود غنی باشد، تا بتواند یک منبع تغذیه خوب و مناسب برای گیاهان فراهم نماید.
همان طور که می دانید ساخت روف گاردن در پشت بام ساختمان به طور طبیعی باعث افزایش دادن فشار روی پشت بام ساختمان خواهد شد.
به همین دلیل باید هنگام ساخت باغچه ها و آلاچیق های مورد استفاده در این فضا دقت کافی اعمال شده و محاسبات دقیقی صورت گیرد، تا بتوان وزن اضافه موجود را بر طرف کرد و آن را به طور مساوی و یکسان در تمام قسمت های پشت بام ساختمان تقسیم نمود.
یکی از مهم ترین بخش ها و اقدامات در ساخت روف گاردن ساختمان، انجام ایزولاسیون در روف گاردن است.
در واقع ایزولاسیون یک عایق بسیار مناسب برای روف گاردن است که جلوی عبور آب و نفوذ آن، به فضای زیر روف گاردن را می گیرد و به خوبی مانع آن می شود.
به همین دلیل باید این مرحله به درستی و با دقت فراوان انجام شود.
این سه نکته جزو نکات مهم و اساسی در طراحی و ساخت روف گاردن است، تا سازه ایجاد شده دارای بیشترین مقاومت و کم ترین نیاز به نگهداری باشد و وجود آن آسیبی به بنای ساختمان وارد نکند.
نتیجه گیری
همان طور که گفته شد امروزه با توجه به گسترش شهر نشینی و افزایش آپارتمان ها و برج های مسکونی در شهرها، نیاز به وجود فضای سبز در خانه های بیش از پیش حس می شود و افراد به محیط هایی برای تفریح و استراحت در منزل نیاز دارند.
از این رو فضاهایی در ساختمان های مسکونی و درقسمت پشت بام آن ها طراحی و ساخته می شود که به آن ها روف گاردن گفته می شود.
روف گاردن یا همان بام باغ یا پشت بام سبز محیطی زیبا و دنج است که از پوشش های گیاهی مختلف مانند: گل ها و درختان تزئینی، آلاچیق ها و مکان هایی برای استراحت، آبنما و… تشکیل شده است.
این سازه ها دارای ویژگی ها و مزایای فراوانی نیز هستند، که روز به روز طرفداران آن ها را افزایش می دهد ونشان دهنده لزوم طراحی و ساخت درست و تخصصی آن ها است.
در این مقاله سعی بر این بود تا شما را به طور کامل با مفهوم و ساختار روف گاردن و ویژگی ها و اجزای به کار رفته، در آن آشنا کنیم و نکات مهم و اساسی را برای ساخت روف گاردن در اختیار شما قرار دهیم.
شما می توانید با استفاده از اطلاعاتی که در این مقاله ارائه شد و با بهره گیری از مصالح باکیفیت و رعایت اصول اساسی ساخت روف گاردن، این فضای سبز جذاب و زیبا را برای استراحت و تفریح خود در ساختمان ایجاد کنید، و به این ترتیب دیگر نگران آپارتمان نشینی و نداشتن فضای سبز در خانه نباشید.