امروزه یکی از مصالح پر استفاده در ساختمان سازی چوب ها هستند که، طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده اند.
یکی از چوب هایی که به دلیل داشتن کیفیت عالی و مقاومت بالا بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، چوب ترموود است.
از این نوع چوب به دلیل مقاومت بالایی که دارد می توان در تمامی قسمت های ساختمان ( چه در فضاهای بسته و چه در فضاهای باز ) استفاده کرد.
برای بالا بردن و افزایش این مقاومت نیز می توان از رنگ چوب ترموود استفاده کرد که نه تنها می تواند زیبایی بیش تری به چوب ببخشد و آن را به رنگ دلخواه شما در بیاورد، باعث می شود که رنگ چوب در گذر زمان نیز ثابت بماند و چوب دچار تغییر رنگ و آسیب نشود.
رنگ های مورد استفاده برای ترموود انواع مختلفی دارند که بر اساس نوع استفاده چوب انتخاب می شوند. همچنین برای رنگ آمیزی ترموود باید مراحل مختلفی را انجام داد تا رنگ با کیفیتی حاصل شود. در این مقاله قصد داریم ضمن آشنایی شما با رنگ های ترموود و مزایای آن، نحوه رنگ آمیزی ترموود را به طور کامل برای شما شرح دهیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
رنگ ترموود چیست؟
همان طور که گفته شد، چوب ترموود به دلیل داشتن ویژگی های متعدد و خاص در قسمت های مختلف ساختمان قابلیت به کار گیری و استفاده را دارد و به همین دلیل برای بالاتر بردن مقاومت آن می توان از رنگ های مخصوص ترموود برای آن استفاده کرد.
رنگ های ترموود، رنگ های معمولی نیستند و مخصوص استفاده برای چوب ترموود طراحی و تولید شده اند.
استفاده از رنگ ترموود باعث می شود تا این چوب مقاومت بیش تری در برابر اشعه خورشید، اشعه UV، آب و… داشته باشد.
لازم به ذکر است برندهای مختلفی از رندگ های ترمووود در بازار وجود دارند و باید سعی شود بهترین و با کیفیت ترین آن ها برای استفاده انتخاب شوند.
انواع رنگ چوب ترموود
رنگ های مخصوص ترموود دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از :
رنگ های ترموود که بر پایه آب هستند دارای 20 طیف رنگی می باشند، و به این دلیل که دارای قابلیت حل شدن در آب را دارند می توانند تا عمق 2 تا 3 متری نفوذ کنند.
یکی از مهم ترین مزیت های این نوع رنگ ها عدم تشکیل لایه بیرونی است که باعث ایجاد مقاومت در برابر اشعه UV می شود.
به همین دلیل از این نوع رنگ ها برای رنگ آمیزی چوب ترموود نما و مکان هایی که در برابر تابش مستقیم خورشید قرار دارد، استفاده می شود.
رنگ های ترموود بر پایه روغن معمولا بی رنگ و شفاف می باشند و می توان از آن ها، برای رنگ آمیزی کفپوش های فضای باز استفاده کرد.
این نوع رنگ علاوه بر این که در برابر اشعه UV مقاومت دارد، باعث بخشیدن جلوه زیباتری به نمای کار می شود.
این نمونه از رنگ ها دارای جنس مات و غلیظی هستند و این توانایی را دارند تا طیف زیادی از رنگ های مختلف را ایجاد کنند.
از جمله ویژگی های این نوع رنگ ها می توان به این مورد اشاره کرد که این رنگ ها باعث می شوند که رنگ طبیعی چوب مخفی شده و یک رنگ جدید و یکنواخت روی چوب ایجاد شود.
این رنگ ها با وجود مات بودن می توانند برخی از ویزگی های بافتی و طبیعی چوب را نیز نشان دهند.
این نوع از رنگ ها به درون بافت چوب نفوذ نمی کنند و فقط باعث تشکیل یک لایه محکم روی چوب می شوند.
و در آخر باید گفت که رنگ های نیمه شفاف فقط باعث می شوند یک ته رنگ خفیف روی چوب ایجاد شود.
البته لازم به ذکر است این موضوع به نسبت رنگی که استفاده می شود نیز بستگی دارند و حتی ممکن است به طور کلی رنگ چوب ترموود را تغییر دهند.
به طور کلی تنها تفاوتی که رنگ چوب های مات و نیمه شفاف با هم دارند در این است که، در رنگ های نیمه شفاف این امکان وجود دارد که می توانید با توجه به میزان رنگی که استفاده می کنید، قسمت های بیش تری از سطح و بافت طبیعی چوب را ببینید.
مزایای رنگ آمیزی چوب ترموود
رنگ آمیزی چوب ترموود دارای مزایای فراوانی است که در ادامه برخی از مهم ترین آن ها را بیان می کنیم :
- فرایند رنگ کاری یا همان رنگ آمیزی چوب ترموود در زمان کوتاهی انجام می شود و وقت زیادی نمی گیرد ( حدودا بین 2 تا 3 روز با توجه به وسعت پروژه )
- رنگ آمیزی چوب ترموود باعث افزایش بیش از پیش دوام و استحکام چوب های مورد استفاده در نمای ساختمان می شود
- با استفاده از رنگ چوب ترموود می توان مقاومت چوب را در برابر باران های اسیدی نیز بالا برد
- با استفاده از رنگ ترموود می توانید مقاومت چوب ترموود را در برابر اشعه UV آفتاب بالا ببرید
- یکی از مزایای مهم در رنگ آمیزی ترموود این است که بعد از اتمام رنگ کاری دیگر خاک روی سطح چوب قرار نمی گیرد.
- همچنین رنگ آمیزی ترموود باعث می شود که نقاظس از چوب که به هر دلیلی خراشیده یا پوسیده شده اند، کاملا ترمیم شوند.
مراحل اجرای رنگ و نحوه رنگ آمیزی ترموود
برای این که بتوان رنگ آمیزی چوب ترموود به صورت صحیح و اصولی انجام داد، باید مراحل زیر انجام شود تا نتیجه دلخواه و مورد نظر به دست بیاید. مراحل اجرای رنگ ترموود شامل موارد زیر است که عبارتند از :
۱) قبل از هر چیز باید سطح ترموود از هر نوع لایه رنگ، لاک یا روغن قدیمی پاک شود. به این معنی که اگر چوب ترموود از قبل رنگ شده باشد و رنگ موجود بر روی چوب قابل تجدید و بازسازی نباشد، باید این لایه رنگ به صورت کامل از سطح چوب پاک شود.
پاک کردن رنگ از روی سطح چوب با روش های مختلفی انجام می شود :
– روش رنگ بری شیمیایی: در این روش برای لایه برداری رنگ ها از سطح چوب از مواد شیمیایی و حلال های قوی که بر پایه تینری یا اسیدی هستند استفاده می شود.
به این ترتیب رنگ برها می توانند لایه رنگ موجود در سطح چوب را در خود حل کرده و آن را از سطح چوی ترموود جدا کنند.
البته لازم به ذکر است این روش ممکن است به دو یا چند بار تکرار نیاز داشته باشد ولی، باید گفت این روش آسیب فیزیکی و گرد و غباری ایجاد نمی کند ولی شستشو و اجاد شیرابه مواد شیمیایی از معایب این روش محسوب می شود.
– روش رنگ بری فیزیکی با سنباده: در این روش با استفاده از کاغذهای سنباده به وسیله دست یا ماشین های مخصوصی، لایه رنگ موجود روی چوب به صورت فیزیکی برداشته می شود و تا رسیدن به چوب ترموود خام این کار ادامه پیدا می کند.
از جمله مزایای این روش عدم نیاز به شستشو و به کار بردن آب است ولی از معایب آن می توان به ایجاد گرد و غبار و براده های چوب اشاره کرد، که می تواند منجر به ضعیف شدن ترموود و کاهش قطر آن شود.
– روش فیزیکی رنگ بری با سند بلاست: این روش با استفاده از دستگاه های سند بلاست و فشار بالای هوا و پاشیدن دانه های سیلیس در ابعاد میکرونی انجام می شود و لایه رنگ روی ترموود برداشته می شود.
از مزیت های این روش می توان به سرعت انجام بالا و موثر بودن آن در لایه برداری رنگ هایی با ضخامت و سختی بالا اشاره کرد و از معایب آن نیز می توان، ایجاد گرد و غبار و گران بودن دستگاه های سند بلاست را نام برد.
۲) در این مرحله در صورتی که چوب ترموود خام باشد یا لایه برداری رنگ آن به طور کامل انجام شده باشد، لازم است که سطح ترموود با استفاده از فشار هوا یا دستمال کاملا تمیز شود و پس از اطمینان از پاک بودن آن می توان اولین مرحله رنگ آمیزی که استفاده از اشباع کننده ها برای اشباع کردن ترموود است انجام شود.
۳) باید به این نکته توجه داشته باشید که هر شرکت تولید کننده رنگ، اشباع کننده های مخصوص خود را ارائه می دهد که باید حتما از آن ها استفاده شود، زیرا در غیر این صورت لابه اشباع کننده نمی تواند پیوند مولکولی لازم را با لایه رنگ ایجاد کند و ممکن است به مرور زمان پوسته پوسته شده و از چوب جدا شود.
بعد از این که 24 ساعت از اجرای اول اشباع کننده گذشت باید دست اول رنگ را اعمال کرد.
۴) برای اعمال کردن رنگ ترموود بر روی چوب می توان از وسایل مختلفی مانند: قلم موی نقاشی، دستمال نخی بدون پرز، غلطک یا ابرهای اسفنجی استفاده کرد.
باید دقت داشته باشید که پس از باز کردن درب قوطی رنگ حتما به مدت 10 الی 15 دقیقه محتویات قوطی کاملا هم بخورد، تا رنگ دانه های ته نشین شده مخلوط شده و کاملا یکنواخت شود.
۵) برای رنگ آمیزی باید به این موضوع توجه کنید که، رنگ به میزان کافی و به صورت یکنواخت روی سطح چوب پخش شود و رنگ اضافی روی چوب نماند.
خشک شدن رنگ نیز به عوامل مختلفی مانند: سرعت باد، رطوبت، دمای هوا و… بستگی دارد.
۶) پس از این که دست اول خشک شد ( معمولا بعد از 24 ساعت ) باید با استفاده از سنباده نرم سطح چوب پولیش کاری شود، تا دست بعدی رنگ به صورت کاملا یکنواخت روی سطح بنشیند و حال نهایی سطحی دارای بافت ابریشمی و مخملی باشد.
پس از سنباده کاری، دست دوم رنگ دقیقا مانند دست اول روی سطح اعمال می شود.
۷) پس از این که دست دوم نیز خشک شد، باید برای محافظت از رنگ ها و چوب از پوشش های محافظ اشعه UV در فضاهای خارجی ساختمان و پوشش های ضد خراش و ضد سایش برای محیط های داخلی ساختمان استفاده شود.
شرکت های تولید کننده رنگ، پوشش های محافظ مخصوص رنگ ها را نیز تولید می کنند که باید از آن ها استفاده شود.
پس از این که مراحل گفته شده در بالا به درستی و دقت انجام شد و رنگ های خریداری شده نیز، از شرکت های معتبری باشند می توان این اطمینان را داشت که لایه رنگ ترموود بتواند بین 2 تا 5 سال با توجه به شرایط محیطی، دوام و ماندگاری داشته باشد.
همچنین اگر مشکلی برای لایه رنگ چوب ایجاد شد می توان با تجدید کردن و ترمیم کردن آن به صورت صحیح و اصولی، جلوی کهنه شدن و پوسته شدن ترموود را برای همیشه گرفت.
نتیجه گیری
همان طور که در این مقاله اشاره شد، چوب ترموود و تایل ترموود یکی از انواع متریال و مصالح برای استفاده در ساخت و ساز است که، به دلیل مقاومت بالا و زیبایی منحصر به فردی که دارد می توان از آن در تمام قسمت های ساختمان استفاده کرد.
مقاومت چوب ترموود را می توان با استفاده از رنگ آمیزی ترموود، از حد معمول بالاتر برد و به عبارتی با رنگ کردن استحکام چوب ترموود را افزایش داد.
رنگ های مورد استفاده برای چوب ترموود دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس نوع استفاده چوب می توان از این رنگ ها استفاده کرد.
نحوه رنگ آمیزی ترموود، از مراحل مختلفی تشکیل شده است که با رعایت کردن این مراحل و انجام درست و اصولی آن ها می توانیم شاهد، ماندگاری بسیار بالا چوب ترموود باشیم و با اطمینان خاطر از این محصول در ساخت و ساز استفاده کنیم.
نکته ای که در اینجا اهمیت دارد این است که، رنگ و محصولات مرتبط با آن را از مراکز معتبر شرکت های تولید کننده با کیفیت خریداری کنید تا نتیجه مطلوبی حاصل شود.