از گذشته چوب یکی از مصالح پر طرفدار برای ساخت و ساز بوده است و در حال حاضر نیز، به عنوان یکی از مصالح پرکاربرد برای استفاده در ساختمان شناخته می شود.
چوب ها دارای انواع مختلفی هستند ولی از نمونه های با کیفیت و مقاوم آن، چوب ترموود است.
این نوع چوب در اثر حرارت و گرمای زیاد به مدت چند ساعت قرار می گیرد و پس از آن که رطوبت و مواد اضافی آن به طور کامل گرفته شد، به یک چوب مقاوم و با کیفیت به نام ترموود تبدیل می شود.
چوب های ترموود به دلیل داشتن کیفیت و مقاومت بالا، قابلیت استفاده در قسمت های مختلف ساختمان را دارند و می توان از آن ها برای ساخت اجزای مختلفی استفاده کرد.
در این مقاله قصد داریم ضمن آشنایی شما با چوب ترموود به بیان برخی مزایا و معایب این نوع چوب نیز بپردازیم.
پس برای کسب این اطلاعات تا پایان همراه ما باشید.
آشنایی با ترموود
همان طور که گفته شد ترموود چوبی است که در اثر حرارت بالا تولید می شود و به اصطلاح گرمادیده است.
کلمه ترموود نیز از دو بخش « ترمو » به معنی گرما و « وود » به معنی چوب ساخته شده است و علت نام گذاری این چوب نیز به همین دلیل است.
این نوع چوب یک چوب طبیعی است و در فرایند ساخت آن از هیچ نوع ماده شیمیایی استفاده نمی شود، تنها عامل سازنده آن گرما یا همان حرارت بالا است.
به همین سبب می توان گفت این نوع چوب یک محصول ایمن است و هیچ نوع حساسیتی نیز ایجاد نمی کند.
معمول ترین چوب ها برای ساخت ترموود، چوب های اش یا زبان گنجشک و چوب کاج هستند.
خواستگاه اولیه این چوب در کشور فنلاند بوده و به همین دلیل با کیفیت ترین نوع ترموود نیز ترموود فنلاندی است.
با استفاده از چوب ترموود می توان برای ساخت دکوراسیون داخلی (کفپوش، سقف، مبلمان، دیوارپوش و…) و بخش های خارجی ساختمان (نمای ساختمان، ساخت آلاچیق و پرگولا، روف گاردن و…) اقدام کرد.
مزایای ترموود
چوب ترموود یکی از چوب های با کیفیت موجود در بازار است و دارای مزایای فراوانی است.
در این قسمت برخی از مهم ترین مزایای این چوب را برای شما بیان می کنیم که عبارتند از :
- از آن جایی که این چوب طی فرایند ساخت حرارت بالایی می بیند، دوام آن افزایش پیدا می کند و به دلیل داشتن مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی مختلف ( سرما، گرما و رطوبت )، موارد استفاده فراوانی دارد.
- ترموود در مقایسه با چوب های دیگر دارای وزن کم تر و سبک تری است و این موضوع نیز، بخاطر از بین رفتن مواد اضافی موجود در چوب در برابر حرارت بالا است.
- چوب ترموود در برابر نفوذ آب و رطوبت نیز مقاومت بسیار زیادی دارد و به همین سبب، دچار پوسیدگی نمی شود و می توان، با خیال راحت از آن در محیط های مرطوب مانند استخر استفاده کرد.
- چوب ترموود یکی از چوب های سازگار با محیط زیست است و این امکان وجود دارد که، بعد از تخریب بتوان آن را بازیافت کرد و قابلیت تجزیه شدن را نیز دارد.
- این نوع چوب دارای ثبات ابعادی بسیار خوبی است به این معنی که به راحتی، تغییر شکل و ابعاد نمی دهد و فرم و شکل ظاهری خود را حفظ کرده و در برابر عوامل مختلف تاب نمی خورد.
- چوب ترموود در برابر فشارهای بیرونی یا حوادث طبیعی مانند: زلزله، ضربه و... از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است.
- حشرات موذی، مانند موریانه ها و همچنین قارچ ها و کپک ها نمی توانند در چوب ترموود نفوذ کنند و از این نظر نیز مقاومت بالایی دارد.
- ترموود به این دلیل که می تواند هوا را در منافذ خود نگه دارد، عایق خوبی برای صدا نیز محسوب می شود.
- از دیگر مزایای ترموود داشتن ثبات بالا از نظر تغییر رنگ و شکل است، و می تواند با گذر زمان نیز رنگ و تازگی اولیه خود را به خوبی حفظ کند.
- مقاومت ترموود باعث شده که این چوب دچار سایش نشده یا پوسته پوسته نشود.
- چوب ترموود را می توان با استفاده از مواد شوینده مختلف شست و نگران خراب شدن آن نبود.
- این چوب دارای بافتی نرم و طبیعی است و به همین جهت آسیبی به پوست بدن نمی رساند و باعث ایجاد حساسیت در افراد نمی شود.
- چوب ترموود قابلیت نصب و جداسازی آسان دارد و در صورت نیاز نیز می توان قطعات آن را جدا کرده و به جای دیگری نیز انتقال داد.
- رنگ چوب ترموود در حالت طبیعی تیره است و بافت و رنگ زیبایی دارد، ولی این قابلیت نیز وجود دارد که بتوان با رنگ های مخصوص بر حسب نیاز و سلیقه، آن را به رنگ دیگری نیز درآورد.
معایب ترموود
معمولا هر نوع چوب یا محصول دیگر در کنار داشتن مزایای فراوان، معایبی نیز دارد که هر چند اندک ولی بیان آن ها برای شناخت بهتر آن محصول لازم و ضروری است.
در این بخش نیز برخی از معایب چوب ترموود را بیان می کنیم :
- چوب ترموود در مقایسه با چوب های دیگر دارای قیمت بالاتری است
- فرم ها و ساختارهایی که دارای اشکال منحنی هستند را با استفاده از چوب ترموود نمی توان ساخت
- در صورت نداشتن رنگ و عدم رنگ آمیزی ترموود با رنگ های مخصوص آن، در برابر اشعه فرا بنفش خورشید مقاومت زیادی نخواهد داشت و پس از مدتی تغییر رنگ خواهد داد و به رنگ خاکستری در می آید.
- مقاومت مکانیکی در چوب های فراوری شده ترموود کاهش پیدا می کند
- ساخت این نوع چوب ها می تواند باعث از بین رفتن جنگل ها به مرور زمان شود
نتیجه گیری
همان طور که در این مقاله اشاره شد، یکی از چوب های با کیفیت و مقاومی که در ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرد، و با آن می توان بخش های مختلفی از ساختمان را ساخت، چوب ترموود است.
این نوع چوب از درختانی مانند: زبان گنجشک و بلوط ساخته می شود که طی مراحل خاصی فراوری و تولید می شود.
چوب ترموود در دما و حرارت بسیار بالا به مدت چندین ساعت قرار می گیرد تا در نهایت به یک چوب با کیفیت و بسیار مقاوم تبدیل شود.
از ترموود می توان برای ساخت بخش های داخلی ساختمان مانند کفپوش، دکوراسیون، دیوارپوش و…، همچنین قسمت های خارجی ساختمان یا فضاهای باز مانند: نمای ساختمان، آلاچیق، روف گاردن و… استفاده کرد.
چوب ترموود مانند هر چوب دیگر دارای مزایا و معایب مختلفی است که می توان با اطلاع از آنها، انتخاب دقیق و بهتری را بر اساس نیاز انجام داد.
شما نیز می توانید با استفاده از اطلاعات ارائه شده در این مقاله در رابطه با مزایا و معایب ترموود؛ بر اساس نیاز و بودجه ای که در اختیار دارید، انتخاب مناسبی داشته باشید.