امروزه باغ های پشت بام که به آن ها روف گاردن گفته می شود، طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده اند و به یکی از بخش های مهم در آپارتمان ها تبدیل شده اند.
این سازه ها در بالاترین قسمت ساختمان یعنی پشت بام آن ساخته می شود و این امکان را فراهم می کنند تا افرادی که در آپارتمان ها زندگی می کنند و به حیاط و فضای سبز دسترسی ندارند، بتوانند از این فضا استفاده کنند.
روف گاردن ها سال های زیادی است که در کشورهای دیگر دنیا مورد استفاده قرار می گیرند ولی در ایران یک سبک و سازه جدید محسوب می شوند.
برای ساخت این بخش در ساختمان نیاز است تا، ضوابط و مقررات خاصی را رعایت کرد و احداث آن در ساختمان نیازمند دریافت مجوزهایی است.
ما در این مقاله قصد داریم ضمن آشنا کردن شما به طور مختصر با روف گاردن، برخی از ضوابط روف گاردن، قوانین روف گاردن و مجوزها و قوانین شهرداری را برای احداث این سازه برای شما بیان کنیم. برای اطلاع از این موارد تا پایان همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید : قیمت اجرای ترموود در سال ۱۴۰۱ + نصاب ترمووود
آشنایی با روف گاردن
همان طور که می دانید به دلیل صنعتی شدن زندگی، امروزه آلودگی های موجود در شهرها رو به افزایش است و از طرف دیگر نیز با افزایش آپارتمان نشینی، فضاهای سبز رو به کاهش هستند.
همه این موارد در کنار هم باعث می شوند تا هوا روز به روز آلوده تر شود که می تواند، تاثیر بسیار زیادی روی سلامت جسمی و روحی افراد داشته باشد.
برای این منظور ایده ساخت بخشی در ساختمان ها به نام روف گاردن یا بام سبز به وجود آمد و امروزه نیز رونق زیادی گرفته است.
روف گاردن ها دارای انواع مختلفی هستند و در هر کدام نیز می توان اجزای مختلفی را به کار برد.
بیشتر بخوانید : قیمت روف گاردن در سال 1403
به طور کلی می توان گفت که نوع روف گاردن و اجزایی که در آن مورد استفاده قرار می گیرد، به مساحت ساختمان و نوع نیاز و کاربری مورد نظر بستگی دارد.
در این بخش می توان از مواردی مانند: گل و گیاهان تزئینی، آبنما، انواع آلاچیق و… استفاده کرد.
ساخت روف گاردن در ساختمان را می توان با گذاشتن چند گلدان کوچک در پشت بام شروع کرد و در نهایت با ساخت یک آلاچیق اصولی و زیبا آن را گسترش داد.
ایده ها و ضوابط طراحی روف گاردن
موضوع مهمی که در رابطه با روف گاردن اهمیت دارد این است که، باید در ساخت آن برخی نکات و ضوابط رعایت شود.
همچنین می توان بر حسب نیاز از ایده های مختلفی نیز برای این منظور استفاده کرد. برخی از این قوانین استفاده از روف گاردن عبارتند از :
برای این که بتوان جلوه مناسبی به پشت بام های کوچک بخشید و آن ها را بزرگ جلوه داد، می توان از نرده ها و شیشه های شفاف استفاده کرد و همچنین می توان پرچین هایی را برای اطراف بام در نظر گرفت.
ولی باید در نظر داشته باشید که این موارد برای حفظ حریم خصوصی زیاد مناسب نیستند.
یکی از ایده های خوب و مناسب برای روف گاردن، ایجاد بسترها یا باغچه هایی به صورت برجسته در کنار دیوارها است.
این باغچه ها می توانند از جنس چوب، فلز یا بتن باشند و در آن ها می توان انواع درختان کوچک یا بوته های گیاهان را پرورش داد.
موضوعی که در رابطه با این باغچه های کوچک باید مورد توجه قرار گیرد این است باید به درستی عایق بندی شوند تا آب به بخش های زیرین نفوذ نکند و آسیبی به سقف وارد نشود.
در صورتی که فضای پشت بام شما زیاد است و دوست دارید دید محدودی به بیرون و فضای شهری داشته باشید، می توانید از درختان بلند و پر شاخ و برگ مانند: بامبو در روف گاردن استفاده کنید.
مبلمانی که برای استفاده در روف گاردن انتخاب می شود باید با نوع فضا و کاربری آن متناسب باشد.
علاوه بر تناسب ظاهری، جنس و کیفیت این مبلمان ها باید به گونه ای باشد که برای استفاده طولانی مدت در فضای باز مناسب باشند و سریع خراب نشوند.
برای کاشت گیاهان در روف گاردن علاوه بر جنبه زیبایی و تنوع باید به تناسب آن گیاه با شرایط اقلیمی نیز توجه شود.
برای این منظور می توان از گیاهان بزرگ، بوته های کوچ یا گل های مختلف استفاده کرد.
همچنین تنوع و زیبایی گلدان ها نیز در زیبایی فضای روف گاردن بسیار موثر هستند.
هنگام طراحی و ساخت روف گاردن باید به این نکته نیز توجه کرد که از این فضا بتوان در هنگام غروب یا شب نیز استفاده کرد.
برای این منظور باید روف گاردن دارای نور پردازی مناسبی باشد تا این مشکل نیز بر طرف شود.
از دیگر موضوعاتی که برای طراحی روف گاردن باید به آن توجه شود این است که برای جلوگیری از شلوغی بهتر است از رنگ های زیاد در طراحی استفاده نکنیم.
به همین دلیل بهتر است ترجیحا از 3 رنگ که یکی از آن ها رنگ اصلی و دو رنگ دیگر به صورت مکمل باشند استفاده کنیم.
همچنین استفاده از رنگ های خنثی می تواند باعث بهتر دیده شدن زیبایی گل ها و گیاهان نیز شود.
انتخاب کردن کفپوش هایی که با سبک و فضای باغ تناسب داشته باشند، می تواند زیبایی محیط را دو چندان کند.
همچنین این کفپوش ها باید بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه انتخاب شوند.
مزایای منحصر به فرد روف گاردن
استفاده از روف گاردن در ساختمان دارای مزایای فراوانی است که در این قسمت به برخی از آن ها اشاره می کنیم :
- یکی از مهم ترین موارد جنبه مالی آن است به این صورت که ساختمان هایی که دارای روف گاردن هستند از نظر قیمت فروش و اجاره، ارزش بالاتری دارند
- وجود روف گاردن باعث محافظت از پوشش زیرین سقف می شود و در نتیجه می تواند عمر سقف را تا حد زیادی افزایش دهد
- روف گاردن عایق بسیار خوبی برای ساختمان از نظر گرما و سرما به شمار می آید
- روف گاردن در ساختمان می تواند به عنوان یک عایق صوتی نیز اثر کند
- وجود گیاهان و درختان مختلف در روف گاردن می تواند باعث بهبود کیفیت هوا شود و تا حد زیادی آلودگی هوا را کاهش دهد
- وجود روف گاردن در یک ساختمان علاوه بر زیبایی بخشیدن به محیط، باعث آرامش جسمی و روانی افراد نیز می شود
- در نهایت نیز روف گاردن علاوه بر زیبایی ساختمان، محیط شهر را نیز زیبا می کند.
آیا ساخت روف گاردن نیاز به مجوز نیاز دارد ؟
یکی از موضوعات مهمی که در ساخت روف گاردن اهمیت دارد، دریافت مجوز برای ساخت روف گاردن است.
روف گاردن نیز مانند هر کدام از بخش های دیگر ساختمان باید در شرایط استاندارد و بر اساس اصول و نکات مهمی ساخته شود و بی توجهی به هر کدام از این نکات می تواند باعث بروز خسارت های زیادی شود.
به همین دلیل یکی از مهم ترین قدم ها برای ساخت روف گاردن برای اطمینان بیشتر، گرفتن مجوز ساخت است.
امروزه به دلیل فوایدی که روف گاردن برای شهر و زیبایی فضای آن دارد و مزایایی که برای فضای شهری به ارمغان می آورد، قوانین شهرداری ها نیز افراد را به ساخت این سازه ها تشویق می کند.
البته باید توجه داشت که رعایت کردن اصول و استانداردهای مورد نظر شهرداری برای ساخت روف گاردن اهمیت زیادی دارد.
در مواردی که پس از ساخت ساختمان تصمیم بر اجرای روف گاردن گرفته می شود نیز می توان، مجوز ساخت روف گاردن را به صورت مجزا دریافت کرد و پس از اتمام ساخت آن را روی پروانه ساختمانی که از قبل صادر شده است درج کرد.
قوانین و ضوابط شهرداری در اجرای روف گاردن
شهرداری ها قوانین و ضوابط مختلفی برای اجرای روف گاردن دارند که باید به آن ها نیز توجه شود. برخی از مهم ترین این قوانین و ضوابط عبارتند از :
- بر اساس ضوابط شهرداری، به ازای اجرا کردن هر متر مربع از فضای سبز گسترده، یک متر مربع به وسعت مجاز ساختمان اضافه خواهد شد؛
- بر اساس ضوابط شهرداری ، به ازای اجرای هر متر مربع از فضای سبز نیمه فشرده، دو متر مربع به وسعت مجاز ساختمان اضافه می شود؛
- بر اساس ضوابط شهرداری، به ازای اجرای هر متر مربع از فضای سبز فشرده، سه متر مربع به وسعت مجاز ساختمان اضافه می شود؛
- همچنین در برنامه های آتی شهرداری، قرار است لزوم اختصاص دادن قسمتی از فضای زمین ها به فضای بام و فضای سبز تصویب شود و در آینده نزدیک اجرایی شود؛
- از طرف دیگر نیز به منظور ایجاد انگیزه برای ساخت روف گاردن در افراد، متقاضیان می توانند نسبت به کسر کردن فضای باز ساختمان، در ازای هر واحد، 5 متر به شرطی که 3 برابر فضای سبز اجرا نماید، اقدام کند.
البته لازم به ذکر است در صورتی که در رابطه با روف گاردن یا همان بام سبز به صورت صحیح برای شهروندان اطلاع رسانی و فرهنگ سازی نشود، حتی با داشتن ضوابط، مقررات و استانداردهای ساخت و اجرا نیز نخواهیم توانست در این زمینه موفق شویم.
نتیجه گیری
همان طور که گفته شد یکی از سازه هایی که امروزه به دلیل رونق بیش از پیش آپارتمان نشینی و کاهش فضای سبز شهری طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده، روف گاردن است.
منظور از این سازه باغ ها و محل هایی برای استراحت است که در بالاترین قسمت ساختمان یعنی پشت بام ساخته می شود. در این قسمت ها می توان از اجزای مختلفی مانند: آلاچیق، آبنما، گل ها و گیاهان تزیینی و غیره استفاده کرد.
برای ساخت روف گاردن نیز مانند سایر بخشهای ساختمان باید دستورالعمل ها و ضوابط خاصی را رعایت کرد، تا سازه ساخته شده ایمنی و استحکام لازم را داشته باشد.
همچنین لازم است قبل از این که اقدام به ساخت چنین فضایی در ساختمان کنید نسبت به دریافت مجوزهای لازم از شهرداری اقدام کرده تا پس از اتمام کار دچار مشکل نشود.
در این مقاله شما را با ضوابط طراحی و ویژگی های لازم، برای ساخت یک روف گاردن استاندارد آشنا کردیم و قوانین و ضوابطی را که شهرداری، برای اجرای روف گاردن در نظر گرفته است را نیز برای شما بیان کردیم.
شما می توانید با استفاده از این اطلاعات نسبت به ساخت یک روف گاردن یا پشت بام سبز استاندارد و اصولی برای ساختمان خود اقدام کنید.